Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΨΟΥΝ ΕΔΩ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Πάνε να μας κάψουν όπως όλα δειχνουν εδώ στην Μεσσηνία και ειδικά στην Τριφυλία καθώς η εκδήλωση φωτιών είναι πια σε καθημερινή βάση.
Σήμερα Τρίτη μέσα σε διάστημα λίγων ωρών 11-3 εκδηλώθηκαν δύο φωτιές σε κοντινή απόσταση στο Βουνάκι του δήμου Αυλώνας , σε μια όμορφη περιοχή που πολύ κοντά της έχει πευκοδάσος. Ευτυχώς και τις δύο τις πρόλαβαν πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις και τις έσβησαν κάτοικοι και πυροσβεστική.

Χρειάζεται όμως αυτξημένη προσοχή και εγρήγορση από όλους μας γιατί αν έρθουν και τα μελτέμια του Αυγούστου τότε είναι δύσκολα τα πραγματα .....

Βόμβα δύο τόνων στο κέντρο της Βουδαπέστης

Η ουγγρική αστυνομία απομάκρυνε χιλιάδες άτομα σήμερα από το κέντρο της Βουδαπέστης όπου πυροτεχνουργοί προετοιμάζονται να εξουδετερώσουν μία βόμβα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που βρέθηκε σε περιοχή που γίνονται έργα ανέγερσης οικοδομής. Η βάρους δύο τόνων βόμβα είναι μία από τις μεγαλύτερες που βρέθηκαν στην ουγγρική πρωτεύουσα η οποία δέχθηκε έντονο βομβαρδισμό από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις αρχές του μήνα είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από μία άλλη περιοχή της Βουδαπέστης όπου είχε βρεθεί βόμβα βάρους μισού τόνου. Στην περιοχή που βρέθηκε η τελευταία βόμβα διαμένουν περίπου 16.000 άτομα, ανέφερε ο Τάμας Μπανσάγκι, αντιδήμαρχος στο 9-ο διαμέρισμα. "Βρέθηκε μετά από την κατεδάφιση ενός εργοστασίου στο οποίο εργάζονταν άνθρωποι επί δεκαετίες χωρίς να γνωρίζουν τι βρίσκεται από κάτω τους", ανέφερε προς το "Ρόιτερς". Όπως διευκρίνισε ενδέχεται να απαιτηθεί χρόνος για την εξουδετέρωσή της επειδή είναι ενσωματωμένη σε τσιμέντο σε μία βαθιά τρύπα.

πηγη:ert.gr

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΘΟΥΡΙΑ

Άγιο είχαν οι επιβάτες και οι οδηγοί των δύο λεωφορείων που συγκρούστηκαν χθες στις 6.30 το πρωί στην Θουρία , ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.
Το ατύχημα έγινε όταν το λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα – Καλαμάτα προσέκρουσε στο πίσω μέρος του λεωφορείου που εκτελούσε το δρομολόγιο Αρφαρά – Καλαμάτα και είχε σταματήσει για να επιβιβάσει κόσμο. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή αλλά ευτυχώς κανείς επιβάτης δεν βρισκόταν στις πλευρές και των δύο λεωφορείων που συγκρούστηκαν έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Την επόμενη μεγάλη πρόκληση αναζητεί η NASA ενώ κλείνει μισό αιώνα ζωής

Ήταν 29 Ιουλίου 1958, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπέγραφε το σχετικό νόμο για την ίδρυση της NASA. Ήταν η αμερικανική απάντηση στον Σπούτνικ της ΕΣΣΔ και τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.
Στην τούρτα των 50ών γενεθλίων, η NASA θέτει τους νέους στόχους της. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, κύριος στόχος είναι η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, αυτή τη φορά σε πιο μόνιμη βάση.
Έτος-στόχος για τη Σελήνη, το 2020 και στη συνέχεια μέχρι το 2025 ο πλανήτης Αρης.
Τα προβλήματα όμως δεν είναι αμελητέα και έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση. Ο Τζον Λόνγσντον του Πανεπιστημίου George Washington θεωρεί ότι η χρηματοδότηση που ανακοίνωσε ο Τζορτζ Ο. Μπους το 2004 δεν επαρκεί. «Η πρόταση του προέδρου για τη χρηματοδότηση της NASA το 2009 είναι 11,1 δισ. ευρώ, λιγότερο από το 0,6% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι την εποχή του προγράμματος Apolo, η NASA λάμβανε το 4,4% του προϋπολογισμού και είχε στη διάθεσή της 400 χιλιάδες άτομα προσωπικό. Σήμερα έχει 90 χιλίάδες» εξήγησε.
Με τα 17 δισ. δολάρια που έλαβε φέτος η NASA καλείται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις μη επανδρωμένες αποστολές όπως αυτή στον Αρη, ή το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Μόνο το ταξίδι της επιστροφής στη Σελήνη θα κόστιζε περίπου 65 δισ. ευρώ...
Βέβαια σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μπορεί να υπολογίζει και στη συνεργασία της ευρωπαϊκής στο βαθμό που το επιθυμεί. Από την άλλη όμως έχει να αντιμετωπίσει και τον κινέζικο ανταγωνισμό.
Ημερομηνίες-σταθμοί
29 Ιουλίου 1958 O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ιδρύει τη NASA.
21 Ιουλίου 1969 O Nιλ Αρμστρονγκ πατά το πόδι του στη Σελήνη: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε.
Ιούλιος 1975 Ο Ψυχρός Πόλεμος στη Γη καλά κρατεί, όμως Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση συνεργάζονται στο Διάστημα στο πλαίσιο της αποστολής Απόλλων-Σογιούζ.
12 Απριλίου 1981 Τα διαστημικά λεωφορεία μπαίνουν στη ζωή της NASA. To Κολούμπια εκτόξευεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.
28 Ιανουαρίου 1996 Το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ εκρήγνυται ένα λεπτό μετά την εκτόξευσή του. Το γεγονός παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι απευθείας από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.
Απρίλιος 1990 Το διαστημικό τηλεσκόπιο Humbble ξεκινά τη δική του μοναδική αποστολή.
Ιανουάριος 2004 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ανακοινώνει τα σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη και για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.
25 Μαΐου 2008 Το ρομποτικό Phoenix προσγειώνεται στον Αρη ξεκινώντας την αναζήτηση...

πηγη :in.gr

Αρχαιοελληνικό πλοίο ανασύρθηκε μετά 2.500 χρόνια

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αφότου βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου και δυο δεκαετίες μετά τον εντοπισμό του στα ανοιχτά της Γέλας ένα αρχαιοελληνικό πλοίο ήρθε τη Δευτέρα στην επιφάνεια αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τους θησαυρούς που έκρυβε στα αμπάρια του.Οι σειρήνες των πλοίων ηχούσαν και οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού, χειροκροτούσαν καθώς ένας γερανός σήκωσε από το βυθό της θάλασσας το μήκους 21 μέτρων ξύλινο σκαρί.Η καρίνα, μήκους 11 μέτρων και ένα τμήμα της πρύμνης, που διατηρήθηκαν αφού το πλοίο παρέμεινε θαμμένο στο βυθό για 25 αιώνες, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Γέλας, στη Σικελία. Εκεί, οι αρχαιολόγοι θα τοποθετήσουν το ναυάγιο σε δεξαμενές με προστατευτικά χημικά και κατόπιν θα το μεταφέρουν σε ένα εργαστήριο του Πόρτσμουθ, στη Βρετανία, όπου φυλάσσεται ήδη από το 2004 ένα τμήμα της πλώρης του.Το πλοίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε γύρω στο 500 π.Χ. κατά τη διάρκεια καταιγίδας ενώ κατευθυνόταν από τη Σικελία στην Ελλάδα. Ένα μικρό τμήμα του φορτίου του, από αρχαιοελληνικά αγγεία, μεταξύ των οποίων και δύο σπάνιοι ερυθρόμορφοι ασκοί (είδος αγγείου που χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη υγρών, όπως λαδιού) είχαν ανασυρθεί μετά τον εντοπισμό του ναυαγίου από δύτες το 1988.Οι ιταλικές αρχές σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα μουσείο στη Γέλα για να φιλοξενήσουν το ναυάγιο και ορισμένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.

Πηγή: http://www.athina984.gr/

Όλα ανοιχτά στην Τουρκία

Σε δύο ερωτήματα καλείται να απαντήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: θα απαγορεύσει το κόμμα του Ερντογάν επειδή απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους; Θα εξοστρακιστούν από την πολιτική ζωή ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ;
Tρία είναι τα πιθανότερα σενάρια, σύμφωνα με Το Βήμα της Τρίτης: το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες είναι οι δικαστές να δικαιώσουν τον Ερντογάν και το κόμμα του.
Το «κακό» σενάριο είναι να απαγορευθεί η λειτουργία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και να αναπτυχθούν τεθωρακισμένα στους δρόμους.
Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο «ήπιο» σενάριο: οι δικαστές δεν θα κλείσουν το ΑΚΡ, αλλά θα υπάρξουν κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης.
Το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα είναι πώς θα αντιδρούσε η ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση απαγόρευσης. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν η προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν πρέπει να απαγορευθεί ή όχι. Συζητείται επίσης η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και η «κλωνοποίησή» του.
Το βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση του «κακού» σεναρίου θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή, αλλά και οικονομική αστάθεια.
Μία εξαιρετικά κρίσιμη ημερομηνία που ίσως λειτουργήσει ως χρονοδιάγραμμα για την απόφαση των δικαστών θεωρείται η 1η Αυγούστου: ξεκινά η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την ηγεσία των ΕΔ.
Τις αποφάσεις πρέπει να υπογράψει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αν επιλέξει να περιμένει την ετυμηγορία των δικαστών, ενδέχεται να έρθει σε αντιπαράθεση με την ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων.

πηγη: in.gr

Βαρύ πένθος και ανησυχία στην Τουρκία -Οργή για το τυφλό χτύπημα

Βαρύ πένθος, φόβος και ανασφάλεια επικρατούν στην Τουρκία, μετά τη βομβιστική επίθεση το βράδυ της Κυριακής, στη συνοικία Γκιουνγκορέν, στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά. Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των αρχών ασφαλείας για τον εντοπισμό των δραστών. Έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί στην αστυνομία δεκάδες ύποπτοι. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν ζήτησε να παραμείνει ενωμένος ο τουρκικός λαός, ο οποίος ανησυχεί και από το ήδη ρευστό πολιτικό σκηνικό, με τις συγκρούσεις ισλαμιστών και κοσμικών. Σύμφωνα με τις αρχές, πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι Κούρδοι αντάρτες του PKK, την ώρα που ο τουρκικός στρατός επιχειρεί εναντίον τους στο όρος Καντίλ στο βόρειο Ιράκ. Το Κουρδικό Εργατικό κόμμα, αρνείται την πατρότητα της επίθεσης. Η βομβιστική ενέργεια, έγινε λίγες ώρες, πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που απειλεί να θέσει εκτός νόμου, το κόμμα του Ερντογάν, αφήνοντας στην ουσία τη χώρα, χωρίς κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε το γεγονός τρομοκρατική ενέργεια, ενώ, μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

πηγη: ert.gr
Related Posts with Thumbnails