Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΛΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΠΥΛΑΣ


Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα η φωτιά που εκδηλώθηκε στο μεσημέρι της Δευτέρας κοντά στο χωριό Σελά της κοινότητας Τριπύλας.
Συνολικά εκτιμάτε ότι κάηκαν 150 στρέμματα δασικής έκτασης – αριθμό που δίνει η Πυροσβεστική. Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία στις 2.20 μ.μ. -σε μια περιοχή όμως που τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί αρκετές φωτιές , γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Η ισχυρή παρουσία πάντως των πυροσβεστικών δυνάμεων εναέριες και επίγειες απέτρεψαν τα χειρότερα καθώς δεν κινδύνεψε το χωριό ούτε επεκτάθηκε σε γειτονικό μεγάλο δάσος της περιοχής.

Χωλαίνει δραματικά ο Περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΥ

Χωλαίνει δραματικά ο όποιος σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών. Ο γενικός γραμματέας Νίκος Αγγελόπουλος γίνεται -το τελευταίο χρονικό διάστημα- αποδέκτης ισχυρότατων αντιδράσεων αυτοδιοικητικών φορέων και κατοίκων περιοχών, στις οποίες διαφαίνεται κατά καιρούς ότι θα δημιουργηθεί οργανωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ).
Η πιο πρόσφατη αναταραχή δημιουργήθηκε στην Τρίπολη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από αγανακτισμένους κατοίκους της περιοχής του Αχλαδοκάμπου που επιχείρησαν να καταλάβουν τα γραφεία της Περιφέρειας, όταν διέρρευσε ότι η ΟΕΔΑ... μετακόμι σε στα μέρη τους από το αποκαλούμενο «τριεθνές» -στα όρια των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας- όπου συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις επίσης. Ενα ακόμα ενδεικτικό σημείο του αποσπασματικού χαρακτήρα που φαίνεται πλέον ότι έχει ο περιφερειακός σχεδιασμός αποτελεί η απόπειρα δημιουργίας στη Μες σηνία -επί της ουσίας- 6 διαχειριστικών ενοτήτων με το δικό της ΧΑΔΑ και μπαλοποιητή η κάθεμία, ως προσωρινή λύση διάρκειας δύο χρόνων, μέχρι να εφαρμοστεί το ασαφές σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή η Λακωνία έχει ξεκαθαριστεί ότι αποτελεί μία ενότητα με ένα χώρο διάθεσης -ή ταφής- απορριμμάτων κι έναν μπαλοποιητή, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τη μελέτη για τη δημιουργία ΧΥΤΥ. Κυρίως, όμως, την ίδια στιγμή τρεις νομοί -από τους οποίους ο ένας είχε δύο διαχειριστικές ενότητες- συνενώνονται σε μία διαχειριστική ενότητα, χωρίς
ωστόσο ακόμα να είναι σαφής η λύση διαχείρισης που επιλέγουν.
Σε αποκλειστικά μεσσηνιακό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα - κι ας ήταν η Μεσσηνία ο πρώτος νομός που
ολοκλήρωσε το διαγωνισμό για τη μελέτη κατασκευής του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, αλλά και ο πρώτος που παρέλαβε τις μελέτες αποκατά-στασης για τις 10 πιο επικίνδυνες χωματερές.
Οι σχετικές διαδικασίες «πάγωσαν» όμως τον περασμένο Μάρτιο με εσπευσμένες ενέργειες της Περιφέρειας -και μόλις τώρα έχει
ξεκινήσει η μελέτη για το ΧΥΤΥ, συμπληρωμένη και με επιπλέον
αντικείμενα. Οσο για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων 10ΧΑΔΑ, οι μελέτες φάνηκαν...ακριβές στην Περιφέρεια, που «πάγωσε» επίσης τις πιστώσεις και ξεκίνησε άλλη διαδικασία αποκατάστασης -μέσω της ΔΕΚΕ Τρίπολης- σε ΧΑΔΑ σε αρκετούς για τους οποίους δεν υπάρχουν ακό-
μα μελέτες...
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Ενα ακόμα κομμάτι στον αποσπασματικό χαρακτήρα που έχει πάρει η... ολοκληρωμένη -κατά τ’ άλλα- διαχείριση απορριμμάτων στο νομό μας αναμένεται να προστεθεί, όσον αφορά τη Μεσσηνία,με τη σημερινή, έκτακτη, συνεδρίαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ), η οποία θα αρχίσει στις 8 το απόγευμα, στην Καλαμάτα.
Εκτιμάται ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξουν απαντήσεις -εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου- για το καθεστώς που θα διέπει τους μπαλοποιητές, τους οποίους η Περιφέρεια δηλώνει ότι θα εγκαταταστήσει σε κάθε μία από τις 5... σκουπιδοενότητες δήμων του νομού, αλλά και στο
Δήμο Καλαμάτας.
Ως γνωστόν, σύμφωνα με την πρόταση που έχει διατυπώσει η Περιφέρεια, σε κάθε μία από τις εν λόγω ενότητες προορίζεται να λειτουργήσει -προσωρινά, για δύο χρόνια, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νίκο Αγγελόπουλο- ένας
«ωραιοποιημένος» ΧΑΔΑ, όπου τα σκουπίδια θα «συσκευάζονται» από τους μπαλοποιητές. Άμεσος στόχος είναι η μείωση του αριθμού των ανεξέλεγκτων χωματερών και απώτερος η εφαρμογή, σε δύο χρόνια, της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία μέχρι τώρα δεν προκύπτει ωστόσο...
ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πολλά τα ζητήματα που καλείται να απαντήσει η Περιφέρεια - χωρίς να παραβλέπεται βέβαια και η επιφυλακτική στάση των δήμων της Μεσσηνίας απέναντι στη δημιουργία, όπως διαφαίνεται,και νέων χωματερών.
Ουσιαστικότερο ζήτημα είναιbαυτό του ετήσιου κόστους λειτουργίας των εν λόγω μπαλοποιητών, το οποίο -κατά πληροφορίες- ανέρχεται σε 270.000 ευρώ.
Αγνωστο είναι ποιος θα αναλάβει να το καλύψει και από ποιες πιστώσεις, με δεδομένο ότι οι ίδιεςbπληροφορίες κάνουν λόγο επίσης και για πολύ μεγάλο κόστος ανά τόννο σκουπιδιών. Οι σχετικές πληροφορίες ανα-μένεται να επιβεβαιωθούν -ή να διαψευστούν- στην απάντηση που εικάζεται ότι θα δώσει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια στα πιο πάνω,όπως και σε άλλα ανάλογα, ερωτήματα που με έγγραφό του έθεσε ο ΕΣΔΙΣΑ Μεσσηνίας την περασμένη εβδομάδα. Στην αποψινή συνεδρίαση, εξάλλου, αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί και η εικόνα των «συνενώσεων» ΧΑΔΑ στη Μεσσηνία,με δεδομένο βέβαια ότι έχουν προηγηθεί -την περασμένη εβδομάδα- συναντήσεις μεταξύ τωνδήμων που απαρτίζουν την κάθε μία από τις 5 ενότητες στο νομό,καθώς ο Δήμος Καλαμάτας αποτελεί ενότητα από μόνος του...
Β.Γ.Μ.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ελυθερία Καλαμάτας

ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κάθετη πτώση εμφανίζει ο τουρισμός στην Μεσσηνία σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Ένας μεγάλος παράγοντας είναι σίγουρα οι οικονομική κρίση και στενότητα που υπάρχει γενικά.
Όμως δεν θα πρέπει να οχυρωνόμαστε πίσω από την βολεύουσα αυτή δικαιολογία και κυρίως οι έχοντες την πολιτική ευθύνη , οι διοικούντες αυτό τον τόπο , ακόμη και οι επαγγελματίες του κλάδου.
Καθώς η μεγάλη πτώση σε μια περίοδο – ας το πούμε- «κρίσης» , δείχνει πολλά πράγματα. Καταρχήν ότι δεν υπάρχει η οργάνωση που πρέπει , δεν υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο και σίγουρα τα κατάλληλα αντανακλαστικά.
Υπάρχουν στην Μεσσηνία εκείνες οι τουριστικές υποδομές που μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες ενός τουρίστα ή κοιτάμε μόνο πως θα μπορέσουμε να του πάρουμε όσα περισσότερα από την τσέπη του. Υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις αναψυχής , σύνδεση τουριστικών περιοχών με αρχαιολογικούς χώρους με περιοχές φυσικού κάλους , με γραφικές παραλίες , με μικρά παραδοσιακά χωριά.
Υπάρχουν δρόμοι , συγκοινωνίες ….
Υπάρχουν τα αντανακλαστικά να μπορέσεις έγκαιρα όταν διαπιστώσεις ότι μπροστά έχεις μια χρονιά κάμψης να προσφέρεις πιο ελκυστικά πακέτα;;;

Για να γίνουμε τουριστικός νομός έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας , χρειάζονται να γίνουν πολλά και σίγουρα σοβαρά και ουσιαστικά βήματα …..

ΜΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ

Πρέπει να χάλασε η σούπα για αρκετά ΜΜΕ -και όχι μόνο- που δεν έγινε τίποτα στη Μελίτη , με τον διήμερο εορτασμό του προφήτη Ηλία.
Τόσες μέρες πριν μας είχαν πρήξει , για φόβο επεισοδίων για ακραία στοιχεία , για το ένα για το άλλο ….. γενικά ότι θα γινόταν χαλασμός κόσμου. Χωρίς βέβαια να λείπουν και στην Blogσφαιρα διάφορες αναρτήσεις και κείμενα του στυλ κλείστε τα σύνορα και άλλα ….
Ο εορτασμός έγινε κανονικά ,παρατράγουδα δεν είχαμε ….. και το ωραίο είναι αυτό που λένε τώρα τα ΜΜΕ ….. «διαψεύστηκαν οι φόβοι που είχαν διατυπωθεί από διάφορα ΜΜΕ, για επεισόδια στην Μελίτη , τα οποία είχαν σπείρει τον πανικό και την ανησυχία» ….. βέβαια το ακόμη πιο ωραίο είναι ότι αυτό το λένε όλοι …..

Και τότε ρε παιδιά τα προηγούμενα ρεπορτάζ καμία δεκαριά μέρες τώρα ποιος τα έκανε «ο φούφητος» ;;;
…. οι άλλοι σου λένε , και ποίοι είναι αυτοί οι άλλοι ;;;
οι όχι εμείς …..

Λίγη σοβαρότητα , ψυχραιμία και σεβασμός δεν βλάπτει …. αλλά όταν τα πάντα έχουν εκφυλιστεί στον βωμό του ανταγωνισμού τι να περιμένει κανείς;;;;;
Related Posts with Thumbnails